4K Action kamera vertailu Sony vs GoPro

Tervetuloa GoPro-Kamera.com sivustolle. Meiltä löydät kamera-arvostelut ja paljon muuta hyödyllistä tietoa GoPro tuotteista ja muista Action-kameroista.

4K Action kamera vertailu Sony vs GoPro

Action-kamera-vertailu-GoPro-vs-Sony

Sony on viime aikoina alkanut tosissaan kilpailemaan GoPron kanssa ja puskenut markkinoille jo kymmeniä eri action kamera malleja, joista osa onkin teknisiltä tiedoiltaan melko hyviä. Sonyn kameroista löytyy Carl Zeiss –objektiivia, CMOS-kennoa ja nykyisin sen parhaasta mallista (FDR-1000V/W) jopa 4K-videokuvaus.

Pärjääkö uusi Sonyn 4K action kamera sitten GoPro Hero4 Blackille? Molempien kameroiden hintakin on ulkomailta tilattaessa hieman alle 500 dollaria. Paperilla vertaillessa voisi melkein sanoakin, että ei ole merkitystä kumman näistä ostat. Tosin itse käytössä GoPro Hero4 Black kamera vie selvän voiton.

 

Kameran muotoilu

Ensinnäkin kummankin kameran sekä Sony FDR-1000V/W että GoPro Hero4 Blackin muotoilu on pysynyt käytännössä samana, jos verrataan aikaisempiin malleihin. Ainut erohan tässä tosin on se, että Sony action kameroiden muotoilu on aina ollut huono ja kamera on edelleenkin reilusti GoPro kameraa suurempi.

Muodon lisäksi erona on se, että Sonyn 4K action kamerasta löytyy LCD-näyttö, mikä on tosin aivan liian pieni ja käytännössä kuluttaa vain akkua. Tosin näytön kautta kameran asetusten muuttaminen on hieman helpompaa ainakin teoriassa, missä omasta mielestä siinäkin Hero4 Black vie voiton sen huomattavasti järkevämmän nappien sijoittelun ja loppuun asti mietityn käytettävyyden ansiosta. Tämän lisäksi Sony kertoo kameran olevan roisketiivis, mikä sekään ei käytännössä tarkoita mitään, jos ajattelit käyttää sitä esimerkiksi vesisateella tai lasketellessa. Tässä tapauksessa tarvitset vesitiiviin kotelon kuitenkin, minkä seurauksena FDR-1000V/W action kamera on vieläkin suurempi.

Sony-4K-action-kamera-FDR-1000V-napit

Kuvanlaatu

Sonyn 4K action kamera tulee integroidun Carl Zeiss linssin kanssa ja sen kuvanlaatu onkin hyvä. Ainakin, jos et vertaa sitä GoPro Hero4 Black kameraan. Jos se on ensimmäinen action kamerasi, niin varmaan tuletkin olemaan täysin tyytyväinen sen laatuun.

Suurin yllätys Sony 4K action kamerassa on sen 4K/30FPS videokuvaus, mikä on jostain syystä huomattavasti heikompi kuin sama tila Hero4 Black kamerassa. Sonyssä kuva on sumeampi ja ajoittain myös digitaalisesti ylitarkennettu. GoPro kameran dynaaminen alue on myös parempi, minkä ansiosta erotat huomattavasti enemmän yksityiskohtia.

Väritasapainon puolesta GoPro Hero4 kamera erottuu eduksensa siinäkin. Värit osuvat siinä huomattavasti enemmän kohdilleen, kuin Sony kameran ”vivid”-asetuksella, mikä siinä on päällä vakiona. Sony kameran värit ovat toki eloisat, mutta samalla aivan liikaa, mikä tekee videokuvasta ”sarjakuvamaisen”.

Sony pärjää toisaalta huomattavasti paremmin muiden kuvaustilojen osalta. Esimerkiksi 1080fps/120FPS (FullHD) –tila Sonyn 4K kamerassa on ehkä jopa hieman tarkempi, jos tarkastelet pieniä yksityiskohtia. Toisaalta tämä ero on hyvin pieni ja se jääkin suurimmalta osalta varmasti huomaamatta. Itsellä yksi erittäin häiritsevä tekijä on myös Sony 4K-action kameran aiheuttama vääristymä kuvan reunoissa, mikä osaltaan tulee sen hieman laajemman kuvakulman takia.

Hämärissä olosuhteissa kuvattaessa Sonyn action kamera pärjää melko hyvin. Sen videokuva on Hero4 Blackiin verrattuna huomattavasti kirkkaampi, mutta samalla kuvassa on paljon ”kohinaa”. Hero4 Black kamera puolestaan alivalottaa videokuvan, mikä tekee kuvasta paljon paremman, mutta toisaalta yksityiskohdat erottuvat huonommin. Jos editoit Hero4 Black kameran videokuvan yhtä valoisaksi, niin myös kohina on samalla tasolla.

Sony-4K-action-kamera-FDR-1000V
Yksi harvoista asioista, missä Sony 4K action kamera oikeasti voittaa GoPron, on sen 720p/240fps ”slow motion” kuvaustila. GoPro sallii hidastetun videokuvan tallentamisen ainoastaan 90 asteen kulmassa, mikä rajoittaa sen käyttöä huomattavasti varsinkin, jos kuvaat lähellä liikkuvia asioita, kuten vaikkapa itseäsi.
Sony 4K action kamera on varustettu myös ”paremmalla” mikrofonilla, mikä on huomattavasti herkempi kuin Hero4 Black kamerassa. Toisaalta tämä ei läheskään aina ole hyvä asia, sillä sen takia nauhalle tallentuu paljon enemmän ylimääräistä kohinaa ja rätinää. Mutta jos olet kokenut videokuvan editoija, niin haluat tietysti mieluummin liikaa ääniä, kuin liian vähän. Tähänkin tosin on ratkaisuna erillinen mikrofoni (kun et käytä sitä vesitiiviissä kotelossa), minkä avulla tallennat oikeasti laadukasta audiota. Lisäksi, kun molemmat kamerat ovat niiden vesitiiviissä kotelossa, niin tämä ero pienenee huomattavasti jostain syystä. Erona toki on, että Sonyn vesitiivis kotelo on hyväksytty ainoastaan 10metrin syvyyteen, kun taas GoPron kotelo pitää vettä aina 40metriin asti. Sony kertoo, että syy tähän on paremman audion säilyttäminen, mutta tosiasiassa se ei ole yhtään sen parempi.

Ainiin, ja Sony action kamerasta löytyy kuvanvakain, mitä GoProssa puolestaan ei ole. Toki kannattaa huomioida, että sen käyttö ei ole mahdollista 4K tai 1080p laadulla, mutta huonommalla laadulla kuvatessa se on kiva vaihtoehto. Tosin jälleen, jos olet ostamassa kumpaakaan näistä kameroista, niin tuskin tulet käyttämään näitä kuvaustiloja. Lisäksi kuvanvakain on digitaalinen, mikä tarkoittaa, että se leikkaa kuvaa huonommaksi.

Yhteenveto kuvanlaadusta: Hero4 Black tallentaa kaiken kaikkiaan parempaa videota. Se on terävämpi, siinä on vähemmän vääristymiä, värit ovat realistisemmat ja dynaaminen alue on paljon parempi. Sony 4K kamera ei ole paljoa huonompi, mutta sitä se silti on.

 

Käytettävyys

Käytettävyys on asia, missä GoPro Hero4 Black kamera todella erottuu eduksensa, sillä Sony FDR-1000V:n asetusten hallinta on suorastaan raivostuttava. Jos olet käyttänyt mitään muita, kuin Sonyn kameroita aikaisemmin, niin on turha luulo että napit ja asetukset löytyisivät edes läheltä mistä olet niitä etsimässä. Lisäksi monet perusasetukset ovat haudattu useiden valikoiden alle, mikä tekee niiden nopeasta vaihtamisesta käytännössä mahdotonta. Tämän lisäksi Sony kamerassa et voi säätää kahta asetusta yhdellä kertaa, vaan aina asetuksen muokkaamisen jälkeen sinut siirretään takaisin ”kotivalikkoon”, mistä voit jälleen liikutella itsesi valikkosokkelon läpi oikeaan paikkaan ja vaihtaa seuraavan asetuksen.

GoPro kamerassa valikot ja sen käytettävyys on erittäin looginen ja voit vaihtaa minkä tahansa asetuksen sekunneissa. Tämän lisäksi pieni, mutta merkittävä asia on pieni LED-valo kameran etupuolella, mikä löytyy Hero4 Black kamerasta, kun Sonyssä sitä taas ei ole. Ilman tätä valoa et ole ikinä varma tallentaako kamera mitään vai onko se vaan kiva koriste esimerkiksi kypärässäsi.

Kaiken muun lisäksi kannatta myös muistaa, että GoPro kameroihin on tarjolla satoja erilaisia telineitä, kiinnikkeitä, koteloita ja lisävarusteita, kun taas Sonyn valikoima on huomattavasti rajallisempi.

Sony-4K-action-kamera-FDR-1000V-design

Yhteenveto

 

Hyvää:

• Sonyn videokuva näyttää ihan hyvältä
• Voit yhdistää Sonyn HDMI:n kautta suoraan televisioon ja katsella 4K-videokuvaa
• Sonyn parempi mikrofoni
• Voit kiinnittää molemmat kamerat kotelon kanssa tai ilman suoraan tripodiin ilman erillistä kiinnikettä
• Sonyn kuvanvakain mahdollistaa siedettävän videokuvan tallentamisen, kun tärinää on paljon. (Ei toimi 4K tai 1080p/120fps kuvaustiloissa)

Huonoa:

• Sonyn järjettömät valikot
• Sony kameraan saatavilla huono valikoima telineitä
• Sonystä ei löydy LED-valoa kameran etupuolelta
• Sonyn huono dynaaminen alue ja väritasapaino

 

Sony FDR-1000V vai GoPro Hero4 Black?

Hero4 Black action kamera voittaa Sonyn 4K-kameran mennen tullen ja lähes kaikessa. Edes hinta ei ole syy valita Sonya, kun molemmat kamerat irtoavat ulkomailta noin 500 dollarilla. Lyhyesti: GoPro Hero4 Black kameralla kuvaat huomattavasti parempaa videokuvaa, se on paljon helpompi käyttää ja siihen on saatavilla satoja erilaisia telineitä ja kiinnikkeitä.

Ei tarvitse ihmetellä minkä takia Sonyn action kameroita ei nähdä ainakaan vielä ammattilaisten päässä.

 

Hero-4-Black-GoPro-kamera

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *