8 tapaa kuvata kuin ammattilainen

Tervetuloa GoPro-Kamera.com sivustolle. Meiltä löydät kamera-arvostelut ja paljon muuta hyödyllistä tietoa GoPro tuotteista ja muista Action-kameroista.

8 tapaa kuvata kuin ammattilainen

gopro-kamera-93

Neuvoja action kameran käyttöön

Videokamerat ja erityisesti action kamerat ovat hauskoja leluja, millä pystyy oikein käytettynä tallentamaan mahtavia klippejä. Tämä on myös mielessä suurimmalla osalla GoPro kameran ostajista sitä hankkiessa. Ensin on katsottu upeita videoita Youtubesta ja sitten mennään mäkeen kuvaamaan ja kotona huomataan, että videostahan tuli ihan susi. Miksi sitten en voisi tallentaa yhtä hienoa videokuvaa, jos kerran laitteetkin ovat lähes samat? Kyllä. Myös sinä pystyt siihen. Tähän keräsimme perusasiat ylös, joiden avulla tallennat entistä parempaa videokuvaa. Omistit sitten GoPro action kameran tai jonkin muun videokameran, niin seuraavien asioiden avulla pystyt tallentamaan laadukkaampaa materiaalia.

 

1. RTFM – Lue ohjeet

Niin simppeliltä ohjeelta, kun se voikin kuulostaa niin suurin osa epäonnistuu tässä. Hyvä kalastaja tuntee virvelinsä läpikotaisin ja sama pätee kuvaamisessa. Hyvä kuvaaja tietää jokaisen kamerasta löytävän napin tarkoituksen. Se hetki, kun taaperosi ottaa ensimmäiset askelet tai vaikka avaruusalus sattuu laskeutumaan pihallesi, täytyy sinun olla valmis. Opettele miten kameran valotusaikaa säädetään ja miten automaattitarkennus vaihdetaan pois sekä kaikki muut ominaisuudet, mitä vaaditaan parhaan kuvan kaappaamiseen.

 

2. Valmistaudu

 Jos haluat tallentaa ammattimaista videokuvaa, niin se ei valitettavasti onnistu täysin ilman varusteita. Tässä on esimerkki mitä sinun tulisi pakata mukaan:

  • Ainakin yksi vara-akku. Täyteen ladattuna.
  • Vähintään yksi tyhjä muistikortti.
  • Mikrokuituliina linssin puhdistamista varten. Ei ole merkitystä kuinka huolellinen olet linssi tahriintuu välillä. Sitä et korjaa millään videoeditointi työkalulla.
  • Tripodi (kolmijalka). Pidä yksi aina mukana, myös silloin kun luulet ettet tarvitse sitä.
  • Laturi
  • Ilmastointiteippiä, jollet satu kantamaan telinettä jokaista tarkoitusta varten. Sillä kiinnität tripodin lähes mihin tahansa.
  • Vedenpitävä kotelo, jos käytät action kameraa.
  • Mikrofonit, linssi suodattimet ja muut lisätarvikkeet, mitkä olet mahdollisesti ostanut. Ostit ne käyttöä varten eikö niin?

 

3. Käytä tripodia

Kun puhutaan ammattimaisesta videokuvasta, niin ensin siitä tulee saada turhat tärinät pois. Vakaan kuvan tallentaminen ilman kolmijalkaa on paljon hankalampaa, miltä se näyttää. Sijoita kymppi tai kaksi monopodiin tai tripodiin ja tallennat huomattavasti parempaa videomateriaalia.

 

4. Valot päälle!

Ei ole merkitystä käytitkö action kameraa tai järjestelmä kameraa, niin tärkeimmät asiat ammattimaisen videokuvan tallennukseen ovat valaistus, valaistus ja valaistus. Keskity sen jälkeen muihin ongelmiin. Kun kuvaat sisätiloissa asettele valoja eri paikkoihin ja käytä ainoastaan laadukkaita salamalaitteita. Ulkona kuvatessa pyri tallentamaan videosi, ensisijaisesti hyvällä kelillä ja kun aurinko ei paista suoraan yläpuolelta. Näin vältät ikävät varjot esimerkiksi kasvojen alueella.

 

5. Panosta äänenlaatuun

Jos valaistus on kolme tärkeintä asiaa videon tallentamisessa, niin on ääni sitten seuraava. Vaikka itse video on täydellinen, niin mikään ei pilaa tunnelmaa paremmin kuin rohiseva melu taustalla. Tämä on myös hieman hankalampi asia korjata, jos haluat kuvata kuin ammattilaiset. Esimerkiksi action kameroiden mikrofonit ovat melko heikot ja niillä ammattimaisen audion tallentaminen voi olla haastavaa. Jos kuvaat esimerkiksi rinteessä, niin ylivoimaisesti helpoin tapa ratkaista tämä on mikrofonin sulkeminen aina kun mahdollista, ellet tiedä mitä olet tekemässä. Voit myös sijoittaa laadukkaampaan erilliseen mikrofoniin, mutta täydellisen äänen kaappaaminen vaatii usein niiden sijoittelua eri paikkoihin.

 

6. Tähtääminen

Teet videosta huomattavasti mielenkiintoisemman, kun kuvaamasi asiat eivät tapahdu aina keskellä ruutua. Kokeile eri asioita ja kuvan sommittelua eri tavoin esim. kultainen leikkaus.

Tietysti, jos haluat olla luova, voit aina unohtaa kaikki kirjoitetut säännöt ja kokeilla jotain täysin uutta.

 

7. Sano EI digitaaliselle zoomille

Optinen zoomi hyvä, digitaalinen zoomi paha. Todella paha. Olemme pahoillamme, jos satuit juuri ostamaan jostain myyjän kehuman digikameran 300X tai 800X digitaalisella zoomilla, sillä sinun ei tulisi ikinä käyttää sitä. Sillä digitaalista zoomia käyttäessäsi huononnat kuvan laatua vain rajaamalla sitä pienemmäksi. Lopputuloksena on postimerkin kokoinen pikselimössö, millä ei tee mitään. Optinen zoomi puolestaan on, mikä merkitsee. Sen avulla voit rajata kuvaa huonontamatta kuvanlaatua.

 

8. Kuvaa muutakin, kuin synttärisankaria

Kuvasit sitten rinteessä lumilautailuvideota tai tyttäresi häitä, niin pyri tallentamaan kuvaamaan kaikkea, useammalla kameralla jos mahdollista. Jos kuvaat esimerkiksi videon laskettelureissusta, niin tallenna kuvaa jo autossa matkalla sinne. Ota video ensimmäisestä after ski –juhlista tai klippi vaikkapa rinnekartasta. Näin teet videosta huomattavasti mielenkiintoisemman kokonaisuuden, kun myöhemmin editoit sen kasaan.

 

action-kamera-vw

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *